Иранският кинорежисьор Джафар Панахи обяви безсрочна гладна стачка заради незаконното и

...
Иранският кинорежисьор Джафар Панахи обяви безсрочна гладна стачка заради незаконното и
Коментари Харесай

Джафар Панахи обяви безсрочна гладна стачка в затвора

Иранският кинорежисьор Джафар Панахи обяви безсрочна гладна стачка поради „ противозаконното и нечовешко държание на съда и силите за сигурност “, заяви Hollywood Reporter. Лауреатът на награди от Венеция, Берлин и Кан, който излежава 6-годишна присъда в техеранския затвор „ Евин “, декларира, че карцерът му е „ приличал повече на бандитизъм и взимане на заложници, в сравнение с осъществяване на правосъдно решение “. Той акцентира, че в символ на митинг ще се откаже освен да се храни и да пие вода, само че и от медикаменти. „ Ще остана в това положение, до момента в който може би безжизненото ми тяло бъде освободено от пандиза “, написа той.

Съпругата на режисьора Тахере Саеиди оповести протестната акция от страницата си в Инстаграм. В изказване, направено от затворническата килия и изпратено до Hollywood Reporter посредством публициста на режисьора, който го е превел, Панахи споделя за скорошното си отнемане от независимост. „ Днес, като доста хора, хванати в капан в Иран, нямам различен избор, с изключение на да стачкувам против тези безчовечен дейности с моето най-скъпо владеене, т.е. моя живот “, споделя Панахи в писмото, което е подписал „ С обич за Иран и хората от моята земя “.

За 6-годишната присъда на режисьора бе обявено през лятото на 2022 година Тя е била произнесена още през 2010 година, когато Панахи бе упрекнат в агитация против режима, подстрекателство на митинги и подкопаване на националната сигурност. Тогава режисьорът бе наказан на домашен арест. Освен това му беше неразрешено да напуща страната, да написа сюжети и да прави филми до 2030 година Сега, след повече от 10 години, отминалостта на присъдата според иранското законодателство е изтекла, разясняват от Американския кино институт AFI. Но иранското правораздаване отхвърли да преразгледа делото или да освободи режисьора под гаранция.

През юли 62-годишният Панахи беше задържан при присъединяване в митинг против затварянето на други двама кинодейци – Мохамад Расулоф и Мостафа Алехахмад. 

Джафар Панахи е един от представителите на " новата вълна " в иранското кино. Филмът му " Три лица " получи премия на фестивала в Кан за най-хубав сюжет, а " Спусната завеса " беше отличен със „ Сребърна мечка “ на кинофестивала в Берлин. През 2000 година работата на Панахи " Кръгът " получи огромната премия „ Златен лъв “ и още 4 наградата от филмовия фестивал във Венеция.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР